Overzichten wijkgegevens

De ontwikkeling in de zestiger jaren begon met de realisatie van Plein ’60 en de winkels en woningen aan de Zaagtand. Later werd het onoverdekte Binnenhof en de V&D-vestiging gebouwd. Het weidse Plein ’60 bood veel ruimte aan parkeerplaatsen. Op vrijdag bood het plaats aan de markt. In de jaren negentig is het complete centrum van Amstelveen getransformeerd. Lange tijd was er een grote bouwput om een parkeergarage aan te leggen. Die garage is momenteel gesitueerd onder het Stadsplein.

Aan alle kanten van het plein zijn veel winkels en culturele voorzieningen gerealiseerd, zoals de bibliotheek, het poppodium, de schouwburg, de muziekschool en de Volksuniversiteit.

De hoogbouw van de Meander-flats gelegen aan de zuidzijde van het Stadshart, heeft aan de westzijde een aanvulling gekregen met een half ronde torenflat. De wijk gaat tot aan het zogenaamde Zwarte Pad.

Aan de oostzijde van het Stadshart is het Handelsplein achter V&D voorzien van gebouwen voor kantoren en detailhandel. Daar is ook een halte van de sneltram (lijn 51) en de tram (lijn 5) waardoor Amsterdam CS gemakkelijk bereikbaar is.

Al eerder zijn aan de noordoostkant appartementen gebouwd. Met de aanleg van de Stadstuinen is het Stadshart uitgebreid. Er zijn plannen om aan deze zijde een hotel te bouwen.

Aan de noordzijde wordt de wijk begrensd door de Groen van Prinstererlaan en de Thorbeckelaan.

Midden in het stadshart bevindt zich het busstation waar vanuit de wijk Stadshart direct bereikbaar is voor Schiphol en alle omliggende regio’s.